Seguidors

dimecres, 3 d’octubre del 2012

LES DUES CARES DE LES XARXES SOCIALS


En l'actual societat s'ha produït un canvi molt important pel fet que hem passar d'una societat d'intercanvi de bens materials fa dècades abans a una societat de la informació on l'intercanvi d' informació és continu, on conèixer la persona física ha canviat i gran part d'aquest canvi ho han produït les xarxes social. Les persones ja no es un coneixement en persona plenament sinó que nosaltres a través de la nostra pantalla podem donar una interpretació del que volem ser o mostrar la nostra identitat real això porta a una distorsió de la realitat que ha vegades no es real.

Reflexionem sobre quins perills podem trobar en aquestes xarxes socials, ser conscients de la nostra seguretat davant això i que ens pot succeir si aquest perills es donés; i quins beneficis ens poden aportar aquestes xarxes socials a la nostra vida.

En primer lloc, pel que fa als beneficis actualment, les xarxes socials han augmentat considerablement ja que són un medi on podem aconseguir informació, ens permeten intercanvia dades, promocionar una empresa.. 


Els principals avantatges i/o beneficis són:

  • Comunicació contínua : les persones ja no han d’estar presents físicament en un mateix lloc per poder mantenir una comunicació en temps real. Les xarxes socials reuneixen amics de diferents llocs del món per poder compartir moments junts.

  • Millora les habilitats socials: permeten la socialització permanent de les persones properes i noves. Aquest contacte constant amb altres persones faciliten que la gent es conegui, millorant les habilitats socials.

  • Millora en la publicitat: és una forma senzilla i gratuïta de donar-se a conèixer a l’hora de promocionar habilitats o serveis personals. I per a les empreses també és una avantatge important.

  • Interactivitat: La possibilitat d’afegir als continguts elements com imatges, àudio, vídeo, efectes i animacions fa que els usuaris participin i reaccionin. Dintre del terme “interactivitat” incloem un llenguatge multimèdia, com és compartir, etiquetar, comentar, fer un clic...



En segon lloc, si ens centrem amb els perills que ens podem trobar amb la seguretat de les xarxes són diversos:

Hi ha alguns factors de risc específics per a l'abús de les xarxes socials entre els joves.

El concepte d’addicció a Internet s'ha proposat com una explicació per comprendre la pèrdua de control i l'ús nociu d'aquesta tecnologia. Els símptomes de l'addicció a Internet (com la no relació física, aïllament, irritabilitat, depressió...) són comparables als manifestats en altres addiccions. Han de programar-se estratègies preventives tant en el si de la família com a l'escola; sobre la base dels factors de risc i de les característiques demogràfiques dels subjectes.


L'objectiu del tractament, a diferència d'altres addiccions, ha de ser l'ús controlat i moderat pel seus pares i en cas que continuí la addicció serà derivat a un professional en l'àmbit psicològic per atendre a la persona per a que pugui superar-la i millori la seva qualitat de vida.


Altres perills que comporten les xarxes socials:

  • Facilita l’accés a contingut inadequat per als joves (pornografia, continguts violents...)

  • Ofereix la possibilitat de participar en xats on és dona informació personal que és pot utilitzar per finalitats desconegudes per als menors i sense el seu permís.

  • També és pot suplantar la vostra identitat i sostreure contrasenyes, i fins i tot, accedir a la informació que conté el vostre ordinador. Hem de tenir en compte que no és pot controlar el destí d’aquelles imatges i vídeos que es publiquen a la xarxa.

  • Facilitat l’accés als mitjans o serveis que els joves en són vulnerables: abusos publicitaris, estafes, enganys...

  • Pot generar problemes de socialització si s’utilitza amb excés.

  • S’ha de tenir molta cura en els blocs i xarxes socials a l’hora de publicar fotografies de menors sense el permís dels pares o tutors ja que podeu estar cometent un delicte.

En general, no hi ha suficient eines de control ni mètodes de seguretat per tenir informació important en un lloc segur dins el món de la informàtica.
Hi ha quatre consells que podem utilitzar en els xats i la missatgeria instantània per a no facilitar l’accés a dades personals:

  • Desconfiar de desconeguts.
  • Filtrar contactes i deixar només els de confiança.
  • Responsabilitat en les dades personals.
  • Utilitzar paraules claus i secretes per identificar els amics.

És molt important la repercussió que pot tenir la informació de cada persona que està penjada a la xarxa. Ja siguin fotografies, escrits, vídeos... No en som conscients, però en el cas d’estar buscant feina, és una eina molt útil per als superiors ja que facilita dades suficients per conèixer l’interessat: les seves costums, aficions, amistats,... molts aspectes que la majoria de vegades no ens interessa mesclar amb la feina.



3 comentaris:

  1. Les xarxes socials, com totes les coses, tenen una part bona i una dolenta.

    És una llàstima que la gent utilitzi les xarxes per abusar-ne de la informació, i això és el que fa que tots els avantatges que produeix no compensi respecte als desavantatges...

    Felicitats pel blog ;)

    ResponElimina
  2. Aquesta web ens esta ajudant molt en un treball ;)

    ResponElimina